Blauwe maandag een metafoor voor SAD?

Het is vandaag Blauwe Maandag!

Ook wel bekend in de media als depri-maandag. Het is een naam, gegeven aan een datum voor de zogenaamd deprimerendste dag van het jaar, in 2021 valt Blauwe maandag op 18 januari.

De vader van ‘blauwe maandag’ is de Britse psycholoog Cliff Arnall. Hij bedacht in 2005 een, naar zijn zeggen, wetenschappelijk verantwoorde formule waaruit zou blijken dat de maandag van de laatste volle week van januari de dag is waarop de meeste mensen zich treurig, neerslachtig of weemoedig voelen.[1] Dit zou te maken hebben met het feit dat goede voornemens mislukt zijn en de vakanties ver weg lijken. Daarnaast zijn de dagen nog donker en is de maandag voor veel mensen de eerste dag van de werkweek. Arnall werd in academische kringen overladen met kritiek, maar desondanks wijdden veel grote kranten en andere media jaarlijks kritiekloos aandacht aan het fenomeen. (bron: Wikipedia https://nl.wikipedia.org/wiki/Blue_Monday

Herken je dit gevoel in deze periode van het jaar, of specifiek op deze dag? 

Na een lange lockdown periode, zijn we nog niet ‘vrij’ van de pandemie. Dat kan op je gemoed slaan. Dus wat voor velen soms is, is dit jaar wellicht veel vaker: Je kan je best neerslachtig, verdrietig of stuurloos voelen. Dat is volkomen menselijk. Wanneer de neerslachtigheid de overhand neemt, beland je in een depressie waar je moeilijk op eigen kracht uit kan komen. En daar moet je voor waken.

Blauwe maandag kan je ook zien als een metafoor voor seizoensgebonden depressies, ook wel SAD genoemd. SAD start vaak al wanneer de dagen korter worden, maar vindt zijn piek toch wel in januari en februari, wanneer iedereen de duisternis en het slechte weer wel zat is. Het neerslachtige gevoel en de deprimerende gedachten worden misschien wel getriggerd door het weer maar hebben vaak een heel andere oorzaak. *Binnenkort plaats ik een artikel hierover!

Wat kan je doen tegen depressie, het Blauwe Maandag gevoel wat niet meer weg wil?

Kleur kan je helpen veerkrachtiger om te gaan met je emoties, je gepieker en je angsten. Wanneer je je neerslachtig voelt, kan kleur je helpen de positieve kant te zien. Als je depressief bent en in een donker gat bent beland, kan het kleurenlicht van de Photon Wave je direct een boost geven, waardoor je het licht zelf weer kan waarnemen en je uit je depressie komt.

Wanneer jij de sombere gedachten laat overheersen, dat het nog zo lang duurt voordat je weer vakantie hebt, kan kleur je helpen te focussen en weer te genieten van je dagelijkse activiteiten en meer energie te halen uit de tijd dat je rust hebt.

Wellicht lukt het je niet je voornemens vol te houden en is dit de oorzaak van je deprimerende gedachten?

Of heb je je voornemen genomen onder druk van wat anderen goed vinden voor jou. Mijn stelling is: wanneer jij je voornemen maakt vanuit je eigen beweging, wetend dat het volbrengen van dit voornemen heel belangrijk is voor jouw ontwikkeling, dan ondervind je vast soms moeilijke periodes, maar zal je niet snel de handdoek in de ring gooien.

Waar kleur je voornamelijk mee helpt is je liefdevol ondersteunen op het pad wat je volgt. Je inspiratie en leermomenten aanreiken op het juiste moment. Het is aan jou of je iets met deze inspiratie of leermomenten wil doen.

De kleur blauw komt in vele tinten en gradaties. We hebben er ook verschillende woorden voor: koningsblauw, indigo, zeeblauw zijn bijvoorbeeld verschillende kleuren die ik bespreek in mijn boek: ‘In je kracht door kleur’. Deze drie genoemde kleuren blauw hebben ook verschillende thema’s. Zo heeft koningsblauw het spreken van je eigen waarheid. Indigo heeft het helder waarnemen en oprecht zijn en Turquoise gaat over creativiteit. De kleuren resoneren allemaal op klank en ritme.

Alle drie de kleuren blauw kan je dus goed helpen om inzicht te krijgen in de deprimerende aspecten waar de ‘blauwe maandag’ voor staat. Los van ‘blauwe maandag’ is het interessant om contact met de kleur blauw te maken en te kijken wat blauw doet voor jou. Dat kan bijvoorbeeld door de volgende oefening te doen.

Oefening:
Kijk eens om je heen, heb je de kleur blauw in je omgeving? Welke tint is dit en wat vind je van deze kleur? Vervolgens doe je je ogen dicht en stel je jezelf de kleur blauw voor. Dat hoeft niet de kleur te zijn die je zojuist zag. Gebruik je intuïtie en laat JOUW kleur blauw verschijnen voor je geestesoog. Misschien zie je helemaal niks. Als je jezelf iets voorstelt dan heb je er wel een gevoel bij, of een idee. Maak de kleur, het gevoel of het idee groter en ga er helemaal in zitten. Wat doet deze kleur met jou? Maak vervolgens de kleur weer kleiner, totdat hij verdwijnt. Je kan nu je ogen weer openmaken. Beschrijf wat je ervaart.

Misschien hou je niet van de kleur blauw, maar vind je dit wel een fijn gevoel…Dat zou zomaar kunnen! Of misschien vind je de kleur blauw altijd heel mooi, maar vind je deze oefening onaangenaam. Laat je verrassen door je intuïtie en ontdek op deze manier waarmee deze kleur jou kan helpen! De drie thema’s kunnen je sowieso van dienst zijn bij het volbrengen je goede voornemens!

Wat heb je ervaren, wat heb je gedacht? Schrijf een reactie hieronder in het reactieveld!

Wil je meer ontdekken over het voelen van kleur, download dan de gratis meditatie voor diepe gronding HIER. Hierin maken we een reis langs 14 kleuren! Blauw komt er ook in voor 😉💙