Sterk staan, door krachtig fundament
Sterk staan, door krachtig fundament
3 min. leestijd

Sterk staan, door krachtig fundament

Hoge bomen vangen veel wind…

En dat is geen enkel probleem. Bomen hebben een kruin die in balans is met hun wortelstelsel. Is dat niet het geval, dan vallen ze om tijdens een storm.

Ben jij ook een hoge boom? Of heb je de potentie dat te zijn? Val je op, of je dat nu wilt of niet? Doe je graag dingen anders en ervaar je daardoor veel weerstand? Hoe overleef je de storm die over je heentrekt, terwijl jij ‘gewoon doet wat nodig is’.

Wat is er nodig om sterk te staan als hoge boom? 

We bekijken eerst de kruin.

Er zijn twee typen mensen, de zogenaamde mindmensen en de gevoelsmensen. Beiden denken na: over gedachten, kennis, inspiratie. We hebben het over de paarse en indigo kleurgebieden.

Type 1. de nadruk ligt op de ratio: je doet mentaal werk, je bent wetenschapper, een logisch denker, een creatieve denker, je bent strategisch of filosofisch. Dan heb je, als ik je even met een boom mag vergelijken, een grote kruin.

Type 2. de nadruk ligt op de zintuigen en het gevoel: Je hebt veel antennes uit staan om alle prikkels die er om je heen zijn op te vangen en te interpreteren. Dit gebeurt door stimulatie van de zintuigen en verwerking van de prikkels. Ook hier gaat de vergelijking op, een grote kruin.

Hoe zit het met de wortels? 

Het is niet zoals met bomen vanzelfsprekend dat deze twee typen mensen ook een groot wortelstelsel hebben om de actieve kruin te ondersteunen. De focus ligt dan namelijk op het denken of het verwerken van de enorme hoeveelheid prikkels die er op je af komt. Voor een groot wortelstelsel is er iets anders nodig dan denken en voelen, want alle aandacht die naar de kruin gaat, gaat niet naar de wortels. Wat een boom nodig heeft is de juiste aarde en voldoende water. Mist er één dan ontstaat er disbalans, tussen kruin en wortels; vaak zichtbaar in de stam. De stam groeit krom, de bast beschadigt of een zwam of schimmel komt ongevraagd samenwonen, bladeren veranderen van kleur, vallen af, de boom geeft geen vruchten meer of juist een overdaad, om te zorgen dat ‘zijn soort’ overleeft.

Daarom deel ik mensen in in twee andere groepen: degenen die gegrond zijn en degenen die dat niet zijn. Of de ratio of het gevoel overheerst maakt eigenlijk niet zoveel verschil. De kunst is om de verbinding met de aarde tot stand te brengen, zodat je de vrijheid gaat voelen om je volledige potentie te kunnen gaan benutten.

Net als bomen hebben wij mensen ook een sterk fundament nodig. We moeten ons juist voeden. We moeten goed voor onszelf zorgen, geduld hebben en veel doorzettingsvermogen. Alleen zo kan ons wortelstelsel langzaam groter worden, zodat we een sterke stam krijgen en we onze grote kruin kunnen dragen. In deze snelle wereld wordt het steeds moeilijker om geduld op te brengen en mindfulness moet beoefend worden. Dit is geen vanzelfsprekendheid: Wat je zaait zal je oogsten, maar wanneer?

Als we het een prioriteit maken om voor ons wortelstelsel te zorgen, kunnen er vruchten groeien, creaties zogezegd. Appels of peren, mandarijnen allemaal in één boom. Want dat is waar een mens toe in staat is. En dat is waar bomen en mensen verschillen van elkaar.

Het is dus geen enkel probleem om een hoge boom te zijn en veel wind te vangen, wanneer je zorgt dat je met je voeten in de juiste en meest vruchtbare aarde staat die je maar kan vinden. Het is geen enkel probleem om jezelf te profileren in wat jou zo uniek maakt. Het is wel een probleem als je jezelf gaat tegenhouden om die hoge boom te zijn. Bang om boven het maaiveld uit te steken. Bang om zichtbaar te zijn.  Bang om anders te zijn. Bang om je talenten te etaleren. Bang om je droomleven te leven. Bang om de stap te wagen.

Om je van de angst te ontdoen, gaan we door middel van oefeningen verbinding maken met je benen en je voeten. Dit is het allermooiste proces om in volledigheid te incarneren in dit leven. Om volledig eigenaar te worden van jouw unieke talenten en om je gedragen te voelen terwijl je moedige stappen voorwaarst zet.

Dan rest de vraag: wat is goede voeding? Ik heb het hier niet alleen over het eten wat je in je mond stopt. Voeding is dat waar je je mee omringt, kleur, schoonheid, hygiëne en gedachten die je herhaalt of inspiratie die je toelaat. Bewustwording over wat voor voeding je tot je neemt helpt je jouw wortelstelsel groter te maken, zodat je sterk blijft staan in de storm. Wanneer je bewust bent, kan je veranderingen aanbrengen en wordt je je eigen healing life designer!

Heb je de gratis meditatie voor diepe gronding al gedownload? Doe het snel! Het is goede voeding 😉

 

Over de schrijver
Als gecertificeerd holistisch natuurgeneeskundig en kunstzinnig therapeut helpt Margo je om ondanks trauma of chronische klachten je talenten te ontdekken en je volle potientieel te leven. Ze heeft naast haar boek: ‘In je kracht door kleur’ ook de erkende vakopleiding Healing Life Design ontwikkeld.