De kleur van het jaar
De kleur van het jaar

Elk jaar voeg ik iets toe aan dit blog. Het begint al superlang te worden. Kijk in de inhoudsopgave om direct naar je onderwerp naar keuze te gaan.

De jaarkleuren van 2023

Yes, yes, yes! Na zeven jaren vertellen dat de kleur van het jaar Magenta is, met wat andere kleuren erbij, heeft het Pantone instituut eindelijk het signaal ook ontvangen. De kleur van het jaar 2023 is volgens hen: Viva Magenta.

Samen met de kleur die voortvloeit vanuit de numerologie, hebben we een prachtige combinatie die ons op meerdere vlakken ondersteunt dit jaar. Lees verder over de betekenis van deze kleuren hoe je er het meeste uit kan halen voor jezelf.

Eerst iets over Magenta

Wanneer ik de presentatie bekijk van het Pantone Instituut, krijg ik het gevoel te willen schreeuwen. De kleur zoals die gepresenteerd wordt is erg out-going omdat de nadruk is gelegd op het rode element waaruit deze kleur onder andere bestaat. En ik weet uit ervaring, doordat ik natuurlijk heel vaak over de energie van kleuren praat met mensen, dat deze kleur deze energie ook kan oproepen.

Vanuit de lichttherapie wordt magenta gevormd door de combinatie rood en violet. Bij een harmonische balans ontstaat de magische kleur magenta. Weet dat dit verschil er is, want als je op zoek bent naar harmonie en balans in je leven, is het goed om je met de juiste tinten te verbinden.

De energie van beide kleuren: rood en violet zijn dan ook vertegenwoordigd in de kleur magenta. Het krachtig aanwezige soms op de voorgrond dringende rood en het altijd aanwezige violet wat helpt om die rode kracht in perfecte balans te krijgen. Een balans tussen ik en de ander.

De kleur magenta een kleur die je het donker en licht in jezelf laat zien.

Magenta heeft een magie over zich die je helpt op je pad om verbinding te maken met alles en iedereen om je heen. Het is de ultieme kleur voor duurzaamheid, omdat het ons begeleidt op het pad van individu naar de groep. Aj, aj, aj, dat kan wat opstand uitlokken.

Misschien wil je wel een duurzamere leefstijl en beter zorgen voor de planeet. Misschien wil je ook wel dat niemand meer lijdt aan depressie of eenzaamheid en dat iedereen voldoende geld heeft om rond te komen en dat iedereen als gelijke wordt behandeld. Maar dan komt die volgende stap: wil jij er ook dingen voor laten? Kan je een ander iets gunnen zonder dat je er zelf beter van wordt? Wil jij je gedrag onder de loep nemen om aanpassingen te doen om deze wens in vervulling te laten komen?

En dat is dus precies de uitdaging waar we met zijn allen voor staan.

Wat kan je doen voor jezelf om de diepte en de kracht van deze kleur in zijn volheid te kunnen ervaren, zonder het gevoel te krijgen dat je wilt schreeuwen, of dat je buiten jezelf raakt of dat je door wilt gaan op je individualistische pad?

Dit jaar krijg je inzicht in hoe jij de shift kan maken van individu naar community denken, ZONDER jezelf uit het oog te verliezen. Wat zeg nou zelf: als jij niet lekker in je vel zit, dan kan je een ander ook niks geven, toch?

De jaarkleur vanuit de numerologie bekeken.

de numerologische kleur van het jaar 2+0+2+3 het getal 7 en het kruinchakra symbool

Numerologisch is 2023 een violet jaar. 2+0+2+3=7 en daarmee komen we aan bij het kruinchakra. Deze kleur is dus grootster aanwezig doordat het ook een component is van de kleur magenta. De nadruk ligt dus op de kosmische verbinding dit jaar en niet op het rood van je individu. Je hebt deze rode kracht echter wel nodig, om je violette inspiratie en ingevingen op een realistische en respectvolle manier neer te zetten.

Ben je bekend met chakra's dan weet je wellicht dat wanneer je van beneden naar boven de chakra's doorloopt, dat je meegaat op de manifesterende stroom van het leven. Dat betekent het vrijgeven van een creatie of een idee. Dit is de laatste stap voordat je creatie af is en de wijde wereld in mag en jij het volledig los mag laten.

Waar heb jij aan gewerkt in de afgelopen 7 jaren? Waar lag de nadruk op in je leven? Ongetwijfeld heeft de lock-down periode  een grote stempel gedrukt op jouw manifestatie. Misschien is het krachtiger geworden, maar misschien voelde je je lamgeslagen en ben je voor je gevoel nu nog steeds puin aan het ruimen.?

In het licht van de tijd

Voor veel mensen heeft deze periode een enorme openheid gegeven voor het parallelle universum wat we geschapen hebben, maar nog niet ten volle benutte: de online wereld. Waar eerder nog veel weerstand tegen bestond, zijn kinderen volledig digitaal gegaan. Het was simpelweg niet meer te doen om ze van de computer weg te houden.

Ook zijn veel mensen die voor hun professie nog weinig van doen hadden met de computer of de sociale media gezwicht voor de digitale mogelijkheden. Dit was nou eenmaal de enige mogelijkheid om je te verbinden met de buitenwereld. Hoe heb jij dit ervaren?

Over het algemeen waren Zoom en Google-teams ware life-savers, hierdoor zijn globale verbindingen en relaties zijn tot stand gekomen en mensen konden terwijl ze fysiek geïsoleerd waren toch verbinden met anderen en nieuwe dingen leren, ontdekken en delen. Dit is een groot pluspunt. Het gaf meer rust bij mensen die fulltime werken, om niet zoveel reistijd te hebben. Werkgevers moesten erop vertrouwen dat het werk gedaan werd. Wat bleek? De kwaliteit van het geleverde werk was veelal van betere kwaliteit. en er zijn tal van werkgevers die na de lockdown hun medewerkers enkele dagen per week thuis laten werken. Die voordelen zijn groot als je denkt in het welzijn van mensen. Een betere luchtkwaliteit omdat er minder woon-werkverkeer is en minder gestreste mensen. Ook al hopen we nooit meer wereldwijd in isolatie te moeten.

Het grote nadeel is dat naast onze eigen gedachten we gebombardeerd worden met alle gedachten en uitspattingen van anderen via de sociale media. Dit gaat gepaard met grote onzekerheid, een gevoel van minder waard zijn, depressie en zelfmoord. En dan zijn we weer terug bij die isolatie, maar dan vanuit de mind.

Hierdoor staat het luisteren naar je intuïtie enorm onder druk. En hoezeer de intuïtie voor een grote groep mensen als onbelangrijk wordt afgedaan, het is DE grote verbinder en dat wat zorgt voor een bezield leven. Door in contact te zijn met je intuïtie verbind je hoofd met je hart, ben je opmerkzaam wat je zintuigen je te melden hebben. Dan zit je lekkerder in je vel.

Waar daagt de kleurencombinatie magenta en violet ons uit?

Dit jaar wordt je door de kleur violet uitgenodigd om een stapje terug te doen in het verbinden op het wereld wijde web, zodat je weer in contact met je intuïtie kan komen en met je geleide inspiratie. Zonder angst dat je iets mist, zonder angst dat je niet meer meetelt.

De kleur magenta helpt je om bij je authentieke zelf te komen en 'nee' te leren zeggen tegen dingen die je weghouden van je kernbehoefte.

De kosmos dirigeert ons naar een harmonische balans. We mogen leren dat we goed zijn zoals we zijn. Dat betekent dat het vrouwelijk aspect meer omarmt mag worden, net zoals het mannelijk aspect in onszelf. Van daaruit kom je tot ulitieme creaties die de aarde dienen, die de mensheid dienen. Die geen afbreuk doen, maar die opbouwen.

Op individualistisch niveau betekent dit: niet meer schromen voor jouw stem, voor jouw aanwezigheid en jouw inbreng. Jij bent goed zoals je bent, er hoeft niets gedifferentieerd te worden aan jouw persona. Jij BENT.

De steunkleur voor dit jaar is mosgroen

Voor dit hele proces heb je een dosis aan zelfliefde nodig, waardoor je zelfwaarding sterker kan worden. En dit vertaalt zich in een derde kleur mosgroen. Het is de kleur van het liefdevolle hart, de natuurlijke wederkerigheid van geven en ontvangen, die helpt bij groei.

Je kan natuurlijk kiezen om te blijven vechten voor je gelijk, uiteindelijk put je dat uit. Maar hoe zou het zijn als je moedig en authentiek op kan staan tegen wat het licht niet verdraagt? Dat je met je empathie nieuwe verbindingen kan aangaan die ons allemaal goed doen. En dat je het gevecht achter je kan laten?

De evolutie gaat door en de transformatie is al jaren eerder ingezet. Of je nu wilt of niet, je stroomt mee in die energie. Ook al wens je soms een adempauze, een momentje van rust. Mosgroen resoneert op die frequentie.

Het blijft balanceren en soms zal je je uit het veld geslagen voelen. Daarom is het goed om je regelmatig te verbinden met de frequenties van de kleuren van het jaar. Zij ondersteunen je met hun rijke, warme en ondersteunende kracht.

Deze afbeelding toont de energie van de kleuren van het jaar: vivamagenta, violet en mosgroenCompassiecode voor 2023

Samengevat:

De kleur magenta is de begeleider naar een collectief bewustzijn.

Violet reikt ons universele inspiratie aan in dit proces.

Mosgroen ondersteunt je in je zelfliefde en je dagelijkse portie rust.

Deze prachtige combinatie van frequenties heb ik vertaalt in de compassiecode van 2023 die je hierboven ziet afgebeeld Je kan je focussen op het beeld, waardoor je terug in balans komt terwijl de transformatieve storm om je heen woedt. Het helpt je te openen voor je inspiratie zodat je in het hier en nu weer je keuzes maken en op het juiste moment in actie komen.

Vergeet niet:

Kleur is liefde en heeft een drager nodig om te bestaan en zichtbaar te zijn. Jij bent die drager voor kleurrijke liefde die je verbindt met elkaar, met de planeet en met je authentieke zelf.

Bekijk ook de video van het Pantone Instituut: dat kan via deze link

In de afgelopen jaren was magenta steeds actief. Lees ook de vorige kleuren van het jaar, dan ontdek je steeds meer invalshoeken van de kleur.

Liefs, Margo

De kleur van het jaar 2022

De kleur van het jaar is er niet één, maar zijn er meerdere, zoals je wellicht van mij al gewend bent ;-)

KOSMISCHE EN AARDSE TRANSITIE

De transitie periode waar we in zitten, gaat over de overgang van een overheersende mannelijke naar overheersende vrouwelijke energie. Of van hoofd naar hart, zoals het ook vaak genoemd wordt. Het is de bedoeling dat we uiteindelijk in een prachtige balans tussen de twee uitkomen.

De transitie die vorig jaar goed is ingezet, vraagt om een krachtige respons. Ergens moeten we een nieuw anker maken wat passend is bij de veranderde informatie structuur, we kunnen er simpelweg niet omheen.

De onbekende vrouwelijke energie, die zoveel doet opschudden, laat ons naar binnen keren, letterlijk door de meerdere lockdowns die we al doorgemaakt hebben. Ons huis, staat symbool voor ons innerlijk. Hoe we ons voelen in ons huis spiegelt ons heel erg veel.

De bijpassende kleur oker is de kleur die daarom de boventoon voert in de compassie code voor 2022.

De compassie code die ik je nu aanreik zal ons dit hele jaar ondersteunen in ons dagelijks leven. De kleuren helpen ons in de verschillende thema’s die ik zojuist benoemde en in de transitie waar we middenin zitten.

Afbeelding van de energetische kleur van het jaar


Uitleg van de kleuren van 2022 in volgorde van belangrijkheid:

OKER

De kleur oker is een warme, knusse en vrouwelijke kleur. De kleur geeft een rijkdom aan bijvoorbeeld je huis, wanneer je het inzet als accentkleur. Denk aan het verdorde gras, waar de zon op schijnt, het is net goud.

Oker overgave

De kleur behoort bij de beenchakra’s, de vrouwelijke chakra’s die je helpen om je thuis te voelen in je eigen lichaam, om verbinding te maken en om te aarden. De kleur helpt om onze gastvrouw, de aarde te respecteren en keuzes te maken die pleiten voor het behoud van onze natuurlijke resources.

De energetische betekenis van deze kleur is: buigen voor je hogere wil, je zielenopdracht. Letterlijk door je knieën gaan en denken: niet mijn wil geschiede. Het is de bedoeling dat we keuzes maken voor de hele groep, de hele maatschappij, de hele wereld en dat we stoppen met handelen vanuit individualistisch oogpunt.

INDIGO

Je kan kiezen tussen een paarsig indigo of een blauwig indigo. Deze kleur is geweldig geschikt als basiskleur in je garderobe. Verwissel simpelweg zwart met indigo en je ondersteunt jezelf enorm.

INdigo nieuwe visie

De kleur helpt je om je visie bij te stellen nu de wereld om je heen zo verandert. Het is niet nodig om vast te houden aan je oude waarheid, deze past waarschijnlijk helemaal niet meer. Wil je vooruit, dan helpt deze kleur een nieuwe visie te ontwikkelen over hoe jij staat in relatie tot het grote geheel. Het helpt je te verbinden met het grote universum, waarin je alle informatie kan vinden.

Alles is er al, je moet het alleen maar herkennen of herinneren. De kleur indigo is jouw helper op dit vlak. Indigo helpt om een overdaad aan gedachten af te vloeien vanuit je hoofd, via de ellebogen.

De kleur Very Peri, van het Pantone Instituut, zie ik als een afgeleide van deze krachtige kleur. Very Peri is een tint indigo/paars lichter gemaakt met veel wit. Dit maakt dat er een luchtigheid aan de kleur gegeven wordt.

Toch adviseer ik om naast Very Peri ook echt die krachtige donkere Indigo veelvuldig toe te passen, omdat deze de krachtigste helende ondersteuning biedt voor je proces. Verderop in deze blog vertel ik meer over Very Peri, lees nog even door.

Zoals ik al benoemde behoort de kleur indigo tot het zesde chakra wanneer je met de zeven chakra’s werkt. Er bestaan echter veel meer chakra’s. In het Elohimwijze kleursysteem waar ik mee werk, behoort bij dit chakra de kleur paars. Indigo hoort bij je armchakra’s. Goed stromende elleboogchakra's helpen je vleugels uit te slaan.

Dit maakt deze kleur tot een hele krachtige kleur, omdat hij vertegenwoordigd wordt in twee kleurendimensies.

MAGENTA

De derde kleur van de compassie code van dit jaar is de kleur magenta. Vorig jaar was deze leidend, ook dit jaar blijft de magenta kleur duidelijk voelbaar in de atmosfeer. Daarom blijft deze kleur ook nog even actief in ons palet voor 2022.

Magenta bevrijding roos detail

Ook bij deze kleur kan je kiezen om iets te verlichten naar een zachter roze. Maar ook hier geldt: de pure magenta kleur is de meest krachtige katalysator voor ons energetische welzijn.

Het thema van magenta is bevrijding door transformatie. In de kleurenlichttherapie zetten we magenta licht in als aura-beschermer.
Magenta laat ons de polariteit in onze werkelijkheid zien: donker licht, angst liefde, passie verveling, actie rust enz. Ook geeft de kleur ons de moed om in actie te komen, los te breken en onze vleugels te spreiden.

PANTONES VERY PERI

Ik kijk altijd naar het vermaarde Pantone Kleureninstituut. Elk jaar roepen ze een kleur, of meerdere kleuren uit tot kleur van het jaar. Ik ben het niet altijd met ze eens, maar dit jaar zitten ze erg op dezelfde lijn. Ook al interpreteren ze vanuit hun perspectief en industrie sommige invloeden anders dan ik met mijn energetische diepgang. Zo vult het elkaar mooi aan.

New color Very Peri 2022

Dit instituut heeft de kleur Very Peri #6667ab uitgeroepen tot kleur van het jaar 2022. Deze kleur bestond eerder nog niet in hun palet, zoals geschreven staat op hun site. Ze hebben letterlijk een nieuwe kleur gemaakt, met de huidige technieken die voor handen zijn.

Ook zij onderschrijven dat we globaal te maken hebben met een nieuwe invloed, die een impuls geeft voor nieuwe kleuren. ( lees hieronder in het deel van: De kleur van het jaar 2021, waarin ik uitgebreid in ga op de nieuwe stroming.)

Dit is geweldig en tegelijkertijd opmerkelijk. Wanneer je bekend bent met het Elohimwijze kleursysteem wat ik beschrijf in het boek ‘In je kracht door kleur’, dan weet je dat de middelste kleur, het begin is van een serie onbekende kleuren. Het zijn delen van het spectrum die we met ons blote oog niet kunnen waarnemen, maar die we wel kunnen voelen. Dit vraagt om een andere manier van waarnemen.

Daarom wijd ik een deel van mijn opleiding aan het verruimen van je gevoelszintuig, zodat je zonder angst of weerstand je gevoel kan gaan interpreteren en er informatie uit kan halen, net zoals je doet bij het zien, het horen, het ruiken en het proeven. Want voelen is een beetje een ondergeschoven zintuig en nog steeds taboe in sommige kringen.

SYNCHRONICITEIT

Het Pantone Kleureninstituut heeft dan wel een nieuwe kleur geïntroduceerd in hun palet, het is echter nog steeds een kleur die zichtbaar en mengbaar is. Deze kleur is nog niet een kleur van de nieuwe onbekende vijfde dimensie. Simpelweg, omdat dit onzichtbare kleuren zijn, die we niet kunnen gebruiken in drukwerk of als pigmenten voor verf en textiel. Alles en iedereen transformeert op een eigen manier en dat vind ik zo mooi.

Indigo/paars wordt ondersteunt in de numerologie en de maya astrologie van het jaar 2022.

NUMEROLOGIE VAN 2022

Vanuit de numerologie is dit jaar een 6-jaar. 2022: 2+2+2=6. De zes correspondeert met het zesde chakra, je voorhoofdchakra en het zesde armchakra, je ellebogen. De bij behorende kleur is respectievelijk paars en indigo. Het getal 6 maakt de verbinding met alles om je heen en dat betekent dat de behoeften van anderen net zo belangrijk zijn als die van jezelf. Het gaat om evenwichtigheid en continuïteit in het creatieproces, wanneer je dingen voor elkaar wilt krijgen.

MAYA ASTROLOGIE

Vanuit de Tzolkin (ook wel bekend onder Maya kalender) bevinden we ons nu in een Blauwe nacht jaar, toon 6. In dit jaar gaat het om het contact met je intuïtie te herstellen en de stilte in jezelf op te zoeken.

In combinatie met de 6 die de verbinding maakt naar buiten kan dit voor flink wat onrust zorgen, want om van hoofd naar hart te gaan roept bij velen veel weerstand op. Het betekent dat je in plaats van redenerend te handelen, vanuit je intuïtie de verbinding aan mag gaan.

Om je rust te kunnen bewaren stel ik voor dat je regelmatig verbinding maakt en kijkt naar de compassiecode van 2022.

Voor meer achtergrond informatie over hoe de kleur van het jaar tot stand komt, en over de kleur magenta lees dan door.

Cirkel magenta kleur van het jaar 2021, dotjes magenta verlicht en vergrijsd

De kleur van het jaar in 2021.

Het is altijd leuk om de kleuren-forecast te mogen doen voor het nieuwe jaar. En wat blijkt: niet één kleur, maar een palet ondersteunt ons in 2021.

Hoe ontstaat de kleur van het jaar?

Elk jaar sta ik aan het einde van de zomer stil bij de energie van het moment, de frequenties waar we door omgeven worden en die ons begeleiden het nieuwe jaar in. De energie kan ik al vroeg oppikken, maar meestal laat ik het gevoel rijpen, als een vrucht. Elke maand sta ik er weer bij stil en zo filter ik langzaam uit welke frequenties er leidend gaan zijn.

Wat zijn de kapstokken om de kleur van het jaar te bepalen?

 • Gaan we uit van de natuur en het biologische ritme dan zouden seizoenen bepalend kunnen zijn, echter op het noordelijk halfrond leven we in een ander seizoen dan op het zuidelijk halfrond.
 • Als we uitgaan van de klok dan zou op 31 december naar 1 januari klokslag 12 uur een andere kosmische energie voelbaar zijn, maar zo werkt dat natuurlijk niet.
  Onderzoeken we het gedrag van mensen, dan is de kleurkeuze juist een expressie van het gevoel in combinatie met dat wat er toevallig voor handen is in de winkels.
 • Uitzonderingen daargelaten die bewuste keuzes maken in hun kleurgebruik, maar vaak is ook deze keus ingegeven door de lievelingskleur. Bij mensen die bewust kiezen zijn de componenten van het humeur leidend in de gebruikte kleurentaal.

Hoe komen we nu bij een heersende kleur die voedend is op korte termijn en ons helpt te evolueren op lange termijn. Waar kunnen we ons op richten, bij het bepalen van de kleur van het jaar?

The great conjunction and our chakra's

De relatie tussen de planeten en de kleur van het jaar

Kleuren zijn kosmische frequenties en staan in relatie met het universum; onze sterren en planeten. De planeten staan in verbinding met onze chakra’s (via het water). Planetaire events zijn van invloed op de aarde en dat is te vertalen naar de kleurenenergie die hoort bij planeet en chakra in kwestie. De invloed van de planeten kunnen we voelen, net zoals we de invloed van de maan en de zon voelen.

Tijdens de winterzonnewende in 2020 komen de twee grootste planeten uit ons zonnestelsel ogenschijnlijk op één lijn te staan. Astrologen noemen het ook wel de ‘kosmische kus’ van Saturnus en Jupiter. Een bijzonder detail: Dit event vond 800 jaar geleden ook plaats en zes dagen voor de geboorte van Christus ook. Dit bijzondere event luidt volgens velen een nieuwe tijd in. Hier zijn we al een lange tijd op voorbereid, maar wellicht is dit het kantelpunt.

Je zal je afvragen wat dit nu met kleur van het jaar te maken heeft?

Zoals ik al benoemde: de planeten en de chakra’s zijn met elkaar verbonden. Saturnus is de wortelenergie van het rode basischakra. Jupiter is de kosmische energie van het violette kruinchakra. De samenkomst van deze planeten betekent een verbinding van rood met violet. Samen maakt dat de kleur Magenta. En dat is de kleur die ik al maanden voelde en die alleen maar sterker wordt. Daarom is Magenta de kleur van 2021.

De invloed van Magenta zal niet alleen dit jaar merkbaar zijn, maar nog jaren hierna ook. Daarom is het belangrijk om je te verdiepen in deze energie. Ik zal je er meer over vertellen:

Wat betekent de kleur Magenta voor ons?

Magenta is de eerste kleur van de magenta dimensie die ik in mijn boek ‘In je kracht door kleur’ uitvoerig beschrijf. Het thema van magenta is bevrijding door transformatie. In de kleurenlichttherapie zetten we magenta in als aura-beschermer.
Magenta laat ons de polariteit zien: donker licht, angst liefde, passie actie enz. en geeft ons de moed om in actie te komen en los te breken en onze vleugels te spreiden.

Misschien herken je dit van wat er het afgelopen jaar is gebeurt. De pandemie die angst inboezemt, waardoor mensen gaan vechten, vluchten of bevriezen, maar die tegelijkertijd ook een grote creativiteit en veel liefdevolle initiatieven laat ontstaan.

Magenta reikt ons op een nog dieper niveau aan wat we wel en niet willen, kunnen en mogen. We blijven echter niet polariseren, maar magenta toont ons het midden.
Tijdens de grote conjunctie en nog maanden hierna is onze opdracht om het oude los te laten, zodat we opgeruimd een nieuwe start kunnen maken in verbinding met onze liefde, ons hart. Elke blokkade op ons hart wordt uitvergroot weergegeven in ons dagelijks leven.

Dit betekent dat we worden uitgedaagd op ons uithoudingsvermogen en dat werkt in op ons gemoed. Als mensheid werken we onszelf door een grote transformatie, de ene kan zich er makkelijker aan overgeven dan de andere.

Welke kleuren helpen jou in 2021?

Wil je in de flow blijven vol mededogen en respect voor ieders standpunt, dan kost dat kracht. Dit wil niet zeggen dat je het overal mee eens hoeft te zijn, maar wel dat je kijkt naar wat het doet met jou in plaats van steeds de vinger naar de ander te wijzen. In dit proces is magenta je backbone, hierop kan je steunen, maar magenta is ook streng: go with the flow of ga kopje onder.

Ik kijk altijd naar het vermaarde Pantone instituut, ik vind het super interessant waar ze mee komen elk jaar. Recent maakten ze de kleuren voor 2021 bekend: Ultimate grey en illuminating: mooie woorden voor grijs en licht geel. Ik kan de positiviteit in alle kleuren vinden, maar met deze kleuren spreek je de wens uit te willen blijven in het oude systeem. Een pas op de plaats doen in deze tijd is prima begrijp me niet verkeerd, maar vroeger of later moet je mee in de flow. Er is simpelweg geen weg terug.

Het kwetsbare lichte geel, illuminating, is het sprankje hoop dat wordt toegevoegd aan het grijs: de onmogelijk wens dat dingen blijven bij het oude. Bevind je je in duisternis, dan is een dot aan krachtig goud een betere keuze om je door die blokkade heen te helpen: lichtere gedachten, een lichter lijf en moeiteloze creatie. Op deze manier kan je het hele lente/zomer palet van Pantone gaan toelaten in je leven, lees verder over hoe je dat doet:

Welke kleuren gebruik je in deze tijd dan wel?

Gebruik naast de kosmisch heersende kleur magenta de kleuren die je persoonlijk helpen.
Zoals ik al uitlegde is Magenta je backbone het komende jaar. Je kan spelen met de verzadiging van deze kleur, met verlichting door toevoeging van wit of vergrijzing door toevoeging van zwart. Daarnaast kan je de volgende kleuren inzetten als je specifieke behoeften hebt:

Cirkel Magenta met Terra met themawoorden

Magenta in combinatie met aarde kleuren gebruik je wanneer je:

 • zoekt naar stabiliteit
 • makkelijk de verbinding met je lichaam kwijt bent
 • liever nadenkt dan beweegt
 • moeite hebt je gevoel te registreren en/of te erkennen
 • geen focus hebt
 • geen keuzes kan maken
 • een dagdromer bent
 • als je je ideeën niet goed kan realiseren

Aarde kleuren behoren tot de  beenchakra’s en zijn: Terra, Oker, Roestbruin, Chocoladebruin, Bruinzwart, Beige en Zilverzand.

Werk je met de pantone voorspelling voor 2021, dan kies je: Rust, Pantone 18-1248, Desert Mist, Pantone 14-1127, Willow, Pantone 16-0632

Magenta in combinatie met blauw- en paarstinten, violet en wit gebruik je als je:

• meer luchtigheid wilt in je denken
• inspiratie nodig hebt
• een visie wilt creëren
• je down-to earth bent
• geen gedachten hebt, geen mening
• je neigt naar somberheid of depressiviteit
• aversie hebt tegen zweverige mensen

De kleuren van de bovenste, meer spirituele chakra’s Blauw Paars, Indigo en Violet/Wit

Werk je met de pantone voorspelling voor 2021, dan kies je: Cerulean, Pantone: 15-4020 French Blue, Pantone: 18-4140 en Amethyst Orchid, Pantone 17-3628

Cirkel met Magenta met blauw en turquoise met themawoorden

Magenta in combinatie met turquoise- en groentinten gebruik je als je:

• zoekt naar balans
• groot verlies hebt geleden
• je eenzaam voelt
• in beweging wilt komen
• je creativiteit wilt aanwakkeren
• jouw unieke expressievorm wilt vinden
• je je ideeën wilt manifesteren
• je wilt verbinden met het grote geheel

De kleuren van het hartchakra en het gebied eromheen: Groen, Blauw en de chakrakleuren van de armen (onze vleugels: de magenta dimensie) Tussen hart en keel: Turquoise en Hart: Appelgroen

Werk je met de pantone voorspelling voor 2021, dan kies je: Green Ash, Pantone: 13-0117 en Mint, Pantone: 16-5938

Magenta in combinatie met goud gebruik je als je:

• oud zeer wilt helen
• je persoonlijke processen wilt versnellen
• je inzicht wilt vergroten
• samenwerkingen wilt bevorderen
• moeite hebt om te ontvangen
• blokkades wilt doorbreken

Het chakra van de magentadimensie: de atlas (bovenste nekwervel) Goud

Werk je met de pantone voorspelling voor 2021, dan kies je: Marigold, Pantone:14-1050 en Illuminating, Pantone: 13-0647

Wil je jezelf een kleurrijk jaar gunnen, download dan in ieder geval de meditatie voor diepe gronding. En houdt de nieuwsbrief in de gaten voor de workshop: jouw persoonlijke kleur voor dit jaar! DOWNLOAD DE MEDITATIE HIER

Ik wens je een voorspoedig en vooral gezond 2021!

Margo


Dit was de kleur van het jaar 2018.

Paarstinten de kleur van het jaar 2018

Volgens het Pantone kleureninstituut is UltraViolet de kleur van het jaar. Geweldig hoe dit samenvalt met de opening van kleuren van de magenta dimensie die is gestart in 2012 die wereldwijd gevoeld konden worden. Volgens het kleurensysteem wat ik ontwikkeld heb, zijn we nu beland bij de kleur lavendel. De kleuren van de magenta dimensie helpen ons inzicht te verschaffen in onze relaties. Deze kleuren maken de verbinding van buiten naar binnen en van binnen naar buiten. De kleuren rijken ons nieuwe lessen aan om te gaan van een ‘ik’ naar ‘wij’. We hebben elkaar nodig om verder te komen. Om de aarde te verzorgen. Om hulp te bieden aan diegenen die hulp nodig hebben. Zo wordt de balans hersteld en heeft ieder een plek. Vanaf 2012 doorliepen we achtereenvolgens magenta, goud, turquoise, appelgroen, roze, indigo en nu dus lavendel.

Het is opmerkelijk en ik persoonlijk vind het heel leuk, dat een instituut voor drukkleuren een kleur van licht als kleur van het jaar kiest! Wat ik begrepen heb is dat ze violet gekozen hebben met ultra ervoor om er een kosmisch tintje aan te geven. Omdat violet wel te drukken is, maar ultra violet eigenlijk niet, hebben ze een afbeelding van de kosmos gebruikt om het ‘ultra’ element over te brengen.

Loslaten en zuiveren

Ultraviolet is een ontastbare kleur die ons de weg wijst naar verbinding met de kosmische ongeziene wereld. In mijn kleurensysteem benoem ik deze kleur als lavendel. De kleur lavendel heeft zijn chakra in de polsen. De polsen die mogen ontspannen in een geopende hand. Wanneer je vasthoudt aan het oude, zul je nooit vrijheid ervaren in je handelen. Inzicht in wat je dient en wat je los mag laten thema van dit jaar. Het helpt je onafhankelijk te worden van meningen van anderen. Tevens helpt de kleur je niet bedreigt te voelen, als een ander dezelfde ideeën krijgt, of als een ander een andere visie heeft. Lavendel is een sterke zuiveraar van negatieve energieën. Ook is lavendel rustgevend.

Synchroniciteit en één zijn 

Creativiteit hangt in de lucht. Mensen die creëren tappen in op kosmische energie. Wanneer je je afstemt op je hogere inspiratie zul je ontdekken dat jouw unieke en authentieke idee, tegelijkertijd in Japan of Zuid-Amerika ook gecreëerd wordt. Dit verschijnsel wordt wel synchroniciteit genoemd. Voor mij is het een bewijs, dat we allemaal verbonden zijn met dezelfde bron, met dezelfde energie die de wereld omhult.

Zo ben ik verheugd dat de kleurexperts van Pantone instituut de kleur Lavendel eren in de vorm van Ultra Violet. Het is de kleur met de meest uiteenlopende benamingen. De namen zijn cultureel bepaald en ook gebaseerd op gevoel, ervaring en perspectief. Violet, Paars, Lavendel, UltraViolet, Indigo. De meeste Nederlanders zullen het paars noemen. In de VS geloof ik dat violet de voorkeur heeft. Ikzelf zie een mooi scala aan lavendeltinten.

Kleuren voelen

Mijn missie is niet dat mensen de kleur noemen zoals ik, dat vind ik helemaal niet belangrijk. Mijn missie is dat mensen ontdekken wat kleur met hun doet, als individu. Wanneer je je zo open kan stellen dat de frequentie van kleur je kan raken, dan ben je op weg naar een leven in balans. Je ontdekt de helende krachten die je ondersteunen in je dagelijkse leven, wanneer je problemen ervaart met je gezondheid, relationeel, mentaal of spiritueel. Ga zelf op ontdekkingstocht en wanneer je samen met anderen meer wilt ontdekken, kom dan naar een Kleurenbeleefdag. Je bent van harte welkom!

KIJK, ADEM EN ONTSPAN. Geniet van deze prachtige kleur!
Op Instagram deelde ik eerder al foto’s van de kleuren Emerald en oker, die samen met ultraviolet je dit jaar helpen op je pad.

Over de schrijver
Als gecertificeerd holistisch natuurgeneeskundig en kunstzinnig therapeut helpt Margo je om ondanks trauma of chronische klachten je talenten te ontdekken en je volle potientieel te leven. Ze heeft naast haar boek: ‘In je kracht door kleur’ ook de erkende vakopleiding Healing Life Design ontwikkeld.