De kleur van het jaar
De kleur van het jaar

De kleur van het jaar

De kleur van het jaar 2021

Het is altijd leuk om de kleuren-forecast te mogen doen voor het nieuwe jaar. En wat blijkt: niet één kleur, maar een palet ondersteunt ons in 2021.

Hoe ontstaat de kleur van het jaar?

Elk jaar sta ik aan het einde van de zomer stil bij de energie van het moment, de frequenties waar we door omgeven worden en die ons begeleiden het nieuwe jaar in. De energie kan ik al vroeg oppikken, maar meestal laat ik het gevoel rijpen, als een vrucht. Elke maand sta ik er weer bij stil en zo filter ik langzaam uit welke frequenties er leidend gaan zijn.

Wat zijn de kapstokken om de kleur van het jaar te bepalen?

 • Gaan we uit van de natuur en het biologische ritme dan zouden seizoenen bepalend kunnen zijn, echter op het noordelijk halfrond leven we in een ander seizoen dan op het zuidelijk halfrond.
 • Als we uitgaan van de klok dan zou op 31 december naar 1 januari klokslag 12 uur een andere kosmische energie voelbaar zijn, maar zo werkt dat natuurlijk niet.
  Onderzoeken we het gedrag van mensen, dan is de kleurkeuze juist een expressie van het gevoel in combinatie met dat wat er toevallig voor handen is in de winkels.
 • Uitzonderingen daargelaten die bewuste keuzes maken in hun kleurgebruik, maar vaak is ook deze keus ingegeven door de lievelingskleur. Bij mensen die bewust kiezen is de componenten van het humeur leidend in de gebruikte kleurentaal.

Hoe komen we nu bij een heersende kleur die voedend is op korte termijn en ons helpt te evolueren op lange termijn. Waar kunnen we ons op richten, bij het bepalen van de kleur van het jaar?

The great conjunction and our chakra's

De relatie tussen de planeten en de kleur van het jaar

Kleuren zijn kosmische frequenties en staan in relatie met het universum; onze sterren en planeten. De planeten staan in verbinding met onze chakra's (via het water). Planetaire events zijn van invloed op de aarde en dat is te vertalen naar de kleurenenergie die hoort bij planeet en chakra in kwestie. De invloed van de planeten kunnen we voelen, net zoals we de invloed van de maan en de zon voelen.

Tijdens de winterzonnewende in 2020 komen de twee grootste planeten uit ons zonnestelsel ogenschijnlijk op één lijn te staan. Astrologen noemen het ook wel de ‘kosmische kus' van Saturnus en Jupiter. Een bijzonder detail: Dit event vond 800 jaar geleden ook plaats en zes dagen voor de geboorte van Christus ook. Dit bijzondere event luidt volgens velen een nieuwe tijd in. Hier zijn we al een lange tijd op voorbereid, maar wellicht is dit het kantelpunt.

Je zal je afvragen wat dit nu met kleur van het jaar te maken heeft?

Zoals ik al benoemde: de planeten en de chakra's zijn met elkaar verbonden. Saturnus is de wortelenergie van het rode basischakra. Jupiter is de kosmische energie van het violette kruinchakra. De samenkomst van deze planeten betekent een verbinding van rood met violet. Samen maakt dat de kleur Magenta. En dat is de kleur die ik al maanden voelde en die alleen maar sterker wordt. Daarom is Magenta de kleur van 2021.

De invloed van Magenta zal niet alleen dit jaar merkbaar zijn, maar nog jaren hierna ook. Daarom is het belangrijk om je te verdiepen in deze energie. Ik zal je er meer over vertellen:

Wat betekent de kleur Magenta voor ons?

Magenta is de eerste kleur van de magenta dimensie die ik in mijn boek ‘In je kracht door kleur' uitvoerig beschrijf. Het thema van magenta is bevrijding door transformatie. In de kleurenlichttherapie zetten we magenta in als aura-beschermer.
Magenta laat ons de polariteit zien: donker licht, angst liefde, passie actie enz. en geeft ons de moed om in actie te komen en los te breken en onze vleugels te spreiden.

Misschien herken je dit van wat er het afgelopen jaar is gebeurt. De pandemie die angst inboezemt, waardoor mensen gaan vechten, vluchten of bevriezen, maar die tegelijkertijd ook een grote creativiteit en veel liefdevolle initiatieven laat ontstaan.

Magenta reikt ons op een nog dieper niveau aan wat we wel en niet willen, kunnen en mogen. We blijven echter niet polariseren, maar magenta toont ons het midden.
Tijdens de grote conjunctie en nog maanden hierna is onze opdracht om het oude los te laten, zodat we opgeruimd een nieuwe start kunnen maken in verbinding met onze liefde, ons hart. Elke blokkade op ons hart wordt uitvergroot weergegeven in ons dagelijks leven.

Dit betekent dat we worden uitgedaagd op ons uithoudingsvermogen en dat werkt in op ons gemoed. Als mensheid werken we onszelf door een grote transformatie, de ene kan zich er makkelijker aan overgeven dan de andere.

Welke kleuren helpen jou in 2021?

Wil je in de flow blijven vol mededogen en respect voor ieders standpunt, dan kost dat kracht. Dit wil niet zeggen dat je het overal mee eens hoeft te zijn, maar wel dat je kijkt naar wat het doet met jou in plaats van steeds de vinger naar de ander te wijzen. In dit proces is magenta je backbone, hierop kan je steunen, maar magenta is ook streng: go with the flow of ga kopje onder.

Ik kijk altijd naar het vermaarde Pantone instituut, ik vind het super interessant waar ze mee komen elk jaar. Recent maakten ze de kleuren voor 2021 bekend: Ultimate grey en illuminating: mooie woorden voor grijs en licht geel. Ik kan de positiviteit in alle kleuren vinden, maar met deze kleuren spreek je de wens uit te willen blijven in het oude systeem. Een pas op de plaats doen in deze tijd is prima begrijp me niet verkeerd, maar vroeger of later moet je mee in de flow. Er is simpelweg geen weg terug.

Het kwetsbare lichte geel, illuminating, is het sprankje hoop dat wordt toegevoegd aan het grijs: de onmogelijk wens dat dingen blijven bij het oude. Bevind je je in duisternis, dan is een dot aan krachtig goud een betere keuze om je door die blokkade heen te helpen: lichtere gedachten, een lichter lijf en moeiteloze creatie. Op deze manier kan je het hele lente/zomer palet van Pantone gaan toelaten in je leven, lees verder over hoe je dat doet:

Welke kleuren gebruik je in deze tijd dan wel?

Gebruik naast de kosmisch heersende kleur magenta de kleuren die je persoonlijk helpen.
Zoals ik al uitlegde is Magenta je backbone het komende jaar. Je kan spelen met de verzadiging van deze kleur, met verlichting door toevoeging van wit of vergrijzing door toevoeging van zwart. Daarnaast kan je de volgende kleuren inzetten als je specifieke behoeften hebt:

Cirkel Magenta met Terra met themawoorden

Magenta in combinatie met aarde kleuren gebruik je wanneer je:

 • zoekt naar stabiliteit
 • makkelijk de verbinding met je lichaam kwijt bent
 • liever nadenkt dan beweegt
 • moeite hebt je gevoel te registreren en/of te erkennen
 • geen focus hebt
 • geen keuzes kan maken
 • een dagdromer bent
 • als je je ideeën niet goed kan realiseren

Aarde kleuren behoren tot de  beenchakra's en zijn: Terra, Oker, Roestbruin, Chocoladebruin, Bruinzwart, Beige en Zilverzand.

Werk je met de pantone voorspelling voor 2021, dan kies je: Rust, Pantone 18-1248, Desert Mist, Pantone 14-1127, Willow, Pantone 16-0632

Magenta in combinatie met blauw- en paarstinten, violet en wit gebruik je als je:

• meer luchtigheid wilt in je denken
• inspiratie nodig hebt
• een visie wilt creëren
• je down-to earth bent
• geen gedachten hebt, geen mening
• je neigt naar somberheid of depressiviteit
• aversie hebt tegen zweverige mensen

De kleuren van de bovenste, meer spirituele chakra's Blauw Paars, Indigo en Violet/Wit

Werk je met de pantone voorspelling voor 2021, dan kies je: Cerulean, Pantone: 15-4020 French Blue, Pantone: 18-4140 en Amethyst Orchid, Pantone 17-3628

Cirkel met Magenta met blauw en turquoise met themawoorden

Magenta in combinatie met turquoise- en groentinten gebruik je als je:

• zoekt naar balans
• groot verlies hebt geleden
• je eenzaam voelt
• in beweging wilt komen
• je creativiteit wilt aanwakkeren
• jouw unieke expressievorm wilt vinden
• je je ideeën wilt manifesteren
• je wilt verbinden met het grote geheel

De kleuren van het hartchakra en het gebied eromheen: GroenBlauw en de chakrakleuren van de armen (onze vleugels: de magenta dimensie) Tussen hart en keel: Turquoise en Hart: Appelgroen

Werk je met de pantone voorspelling voor 2021, dan kies je: Green Ash, Pantone: 13-0117 en Mint, Pantone: 16-5938

Magenta in combinatie met goud gebruik je als je:

• oud zeer wilt helen
• je persoonlijke processen wilt versnellen
• je inzicht wilt vergroten
• samenwerkingen wilt bevorderen
• moeite hebt om te ontvangen
• blokkades wilt doorbreken

Het chakra van de magentadimensie: de atlas (bovenste nekwervel) Goud

Werk je met de pantone voorspelling voor 2021, dan kies je: Marigold, Pantone:14-1050 en Illuminating, Pantone: 13-0647

Wil je jezelf een kleurrijk jaar gunnen, download dan in ieder geval de meditatie voor diepe gronding. En houdt de nieuwsbrief in de gaten voor de workshop: jouw persoonlijke kleur voor dit jaar! DOWNLOAD DE MEDITATIE HIER

Ik wens je een voorspoedig en vooral gezond 2021!

Margo

 

Lees ook wat ik schreef over 2018

De kleur van het jaar 2018

Paarstinten de kleur van het jaar 2018

Volgens het Pantone kleureninstituut is UltraViolet de kleur van het jaar. Geweldig hoe dit samenvalt met de opening van kleuren van de magenta dimensie die is gestart in 2012 die wereldwijd gevoeld konden worden. Volgens het kleurensysteem wat ik ontwikkeld heb, zijn we nu beland bij de kleur lavendel. De kleuren van de magenta dimensie helpen ons inzicht te verschaffen in onze relaties. Deze kleuren maken de verbinding van buiten naar binnen en van binnen naar buiten. De kleuren rijken ons nieuwe lessen aan om te gaan van een ‘ik' naar ‘wij'. We hebben elkaar nodig om verder te komen. Om de aarde te verzorgen. Om hulp te bieden aan diegenen die hulp nodig hebben. Zo wordt de balans hersteld en heeft ieder een plek. Vanaf 2012 doorliepen we achtereenvolgens magenta, goud, turquoise, appelgroen, roze, indigo en nu dus lavendel.

Het is opmerkelijk en ik persoonlijk vind het heel leuk, dat een instituut voor drukkleuren een kleur van licht als kleur van het jaar kiest! Wat ik begrepen heb is dat ze violet gekozen hebben met ultra ervoor om er een kosmisch tintje aan te geven. Omdat violet wel te drukken is, maar ultra violet eigenlijk niet, hebben ze een afbeelding van de kosmos gebruikt om het ‘ultra' element over te brengen.

Loslaten en zuiveren

Ultraviolet is een ontastbare kleur die ons de weg wijst naar verbinding met de kosmische ongeziene wereld. In mijn kleurensysteem benoem ik deze kleur als lavendel. De kleur lavendel heeft zijn chakra in de polsen. De polsen die mogen ontspannen in een geopende hand. Wanneer je vasthoudt aan het oude, zul je nooit vrijheid ervaren in je handelen. Inzicht in wat je dient en wat je los mag laten thema van dit jaar. Het helpt je onafhankelijk te worden van meningen van anderen. Tevens helpt de kleur je niet bedreigt te voelen, als een ander dezelfde ideeën krijgt, of als een ander een andere visie heeft. Lavendel is een sterke zuiveraar van negatieve energieën. Ook is lavendel rustgevend.

Synchroniciteit en één zijn

Creativiteit hangt in de lucht. Mensen die creëren tappen in op kosmische energie. Wanneer je je afstemt op je hogere inspiratie zul je ontdekken dat jouw unieke en authentieke idee, tegelijkertijd in Japan of Zuid-Amerika ook gecreëerd wordt. Dit verschijnsel wordt wel synchroniciteit genoemd. Voor mij is het een bewijs, dat we allemaal verbonden zijn met dezelfde bron, met dezelfde energie die de wereld omhult.

Zo ben ik verheugd dat de kleurexperts van Pantone instituut de kleur Lavendel eren in de vorm van Ultra Violet. Het is de kleur met de meest uiteenlopende benamingen. De namen zijn cultureel bepaald en ook gebaseerd op gevoel, ervaring en perspectief. Violet, Paars, Lavendel, UltraViolet, Indigo. De meeste Nederlanders zullen het paars noemen. In de VS geloof ik dat violet de voorkeur heeft. Ikzelf zie een mooi scala aan lavendeltinten.

Kleuren voelen

Mijn missie is niet dat mensen de kleur noemen zoals ik, dat vind ik helemaal niet belangrijk. Mijn missie is dat mensen ontdekken wat kleur met hun doet, als individu. Wanneer je je zo open kan stellen dat de frequentie van kleur je kan raken, dan ben je op weg naar een leven in balans. Je ontdekt de helende krachten die je ondersteunen in je dagelijkse leven, wanneer je problemen ervaart met je gezondheid, relationeel, mentaal of spiritueel. Ga zelf op ontdekkingstocht en wanneer je samen met anderen meer wilt ontdekken, kom dan naar een Kleurenbeleefdag. Je bent van harte welkom!

KIJK, ADEM EN ONTSPAN. Geniet van deze prachtige kleur!
Op Instagram deelde ik eerder al foto's van de kleuren Emerald en oker, die samen met ultraviolet je dit jaar helpen op je pad.

Over de schrijver
Ik ben een Healing Life Designer. Ik help mensen om hun volle potentieel te gaan leven ondanks diagnoses of teleurstellingen in het leven. Ik help je je krachten en talenten te ontdekken, door jezelf te openen voor je innerlijke taal, je zielenverbinding, door het gebruik te maken van de helende taal van kleur.
arrow_drop_up arrow_drop_down