Kleurbeleving: Alle zintuigen werken mee!
Kleurbeleving: Alle zintuigen werken mee!
2 min. leestijd

Kleurbeleving: Alle zintuigen werken mee!

Kleur is meer dan alleen dat wat je ziet. Alle zintuigen doen mee bij het ervaren van kleur. Kleur is energie, trilt in zijn eigen frequentie en heeft hierdoor helende eigenschappen voor lichaam, ziel en geest. Elke kleur heeft hierin zijn eigen bereik. Dat wat we zien, is makkelijk te geloven, maar dat wat we voelen is subjectief. Er bestaan wel verschillende beschrijvingen over kleur in de kleurenpsychologie, maar kennis daarvan geeft nog steeds geen ervaring in kleurbeleving.

De allereerste stap naar het werken met kleur voor bewustwording, persoonlijke groei en heling is het ontdekken van jouw subjectieve beleving met kleur. Kleur is een gespecialiseerd stukje licht wat trilt in een specifieke frequentie. Deze frequentie gaat een relatie aan met jouw eigen frequentie en dat kan je voelen. Je zou het kunnen vergelijken met het staan in de wind. Een licht briesje is wat anders dan een storm, of windstilte. Je ervaart de wind steeds anders, afhankelijk van zijn kracht en van jouw gemoedstoestand. Een wetenschappelijke uitleg over hoe wind tot stand komt, verklaart nog niet jouw gevoel daarbij. Zo is het ook met kleur.

Het belangrijkste orgaan bij kleurbeleving zijn de ogen. Daarom ligt de nadruk bij de meeste mensen ook bij het zien van kleur en toepassen van kleur als decoratie. De huid is het tweede grote orgaan dat kleur kan waarnemen en daarna alle andere zintuigen. Tijdens de kleurenbeleefdag gaan we hier mee aan de slag, we gaan al onze zintuigen activeren om kleur waar te nemen. We gaan het onbewuste bewust maken. Je kan het zien als je eerste inwijding in kleur. Eenmaal deze inwijding gehad, kan je de ervaring niet meer terugdraaien. De lichamelijke ervaring wordt geprogrammeerd in je cellen. Hierna zal je de kleuren nog niet optimaal kunnen ervaren. Daarvoor is oefening nodig. Je krijgt praktische tips die je in je dagelijkse leven kan toepassen, waardoor je kleur steeds vollediger kan gaan beleven.

kleurenopstelling, mensen met gekleurde doeken omgeslagen, verschillende kanten op kijkend

Wat we bijvoorbeeld doen tijdens een kleurenbeleefdag is een kleurenopstelling. Iedereen vertegenwoordigt een kleur en je mag gaan staan op een plek waar je denkt fijn te staan. Vaak duurt het even voordat iedereen goed kan ervaren wat zijn of haar eigen gevoel is. Door vragen te stellen lukt het vaak om dieper het gevoel te gaan beleven. Mensen ontdekken dat ze bijvoorbeeld onrustig zijn op de gekozen plek, of futloos, onzeker of onverschillig. Je mening over kleur is niet belangrijk tijdens deze oefening. De eerste plek is hier dan ook nooit de juiste! Er wordt heel wat geschoven, totdat er een balans ontstaat in de groep, waarin iedereen zich prettig voelt, zich gezien voelt en krachtig staat.

En dat laatste is dan ook het aller belangrijste van wat kleur ons brengt: kracht! De idee op je plek te zijn waar je bent en in balans te zijn. Deze ervaring is goud waard! Het resoneert op onze dagelijkse keuzen en op onze manier van geven en ontvangen. Dit is slechts één oefening van de kleurenbeleefdag. Ben je nieuwsgierig hoe jij kleur ervaart? Kom dan naar de eerst volgende kleurenbeleefdag. Klik HIER voor informatie over datum, tijd, investering en locatie.

Ik ontmoet je graag!

Margo Ruiter

Over de schrijver
Als gecertificeerd holistisch natuurgeneeskundig en kunstzinnig therapeut helpt Margo je om ondanks trauma of chronische klachten je talenten te ontdekken en je volle potientieel te leven. Ze heeft naast haar boek: ‘In je kracht door kleur’ ook de erkende vakopleiding Healing Life Design ontwikkeld.