Begin je dag goed, geef je zintuigen wat positiviteit
Begin je dag goed, geef je zintuigen wat positiviteit
2 min. leestijd

Begin je dag goed, geef je zintuigen wat positiviteit

Hoe ben jij vanmorgen op je werk aangekomen? Was je heerlijk ontspannen en had je goede zin? Of kwam je gehaast binnen, omdat je niet kon opstaan, te laat vertrokken was of bent gestruikeld over loslopend wild op het fietspad? Elke ochtend is anders, maar als je ochtend vervelend begint, wat helpt jou dan om in het hier en nu te komen, in verbinding met jezelf en ontvankelijk voor wat de dag voor jou in petto heeft?

Prikkel je zintuigen voor een goede start van de dag. Positieve prikkeling helpt je om DIRECT negativiteit los te laten. Lees hieronder hoe ik dat doe:

Op de hoek bij de ingang van mijn tuin staat een Engelse Theeroos, genaamd Rosa Abraham Darby. Ik heb haar met opzet op die plaats geplant, precies in de bocht. Wanneer ik langsloop strek ik me een beetje uit en laat de overweldigende geur, kleur en verschijning van deze prachtige bloem binnen komen. Ze is zacht roze met naar binnen toe abrikooskleurig. Wanneer ik haar zie en ruik geeft ze me troost, kracht, liefde, begrip en rust, maar bovenal verbinding. Of ik nu gehaast ben met mijn gedachten al weer vier uur verder, of nog niet wakker en nog totaal niet gefocused, ik gun mezelf dit cadeau. De roos laat zich zien, ze helpt me om in het hier en nu te komen.

Wat helpt jou? (als jij geen overvloedige, welriekende roos op de hoek bij de ingang hebt staan):

  1. Eerst doe je een klein onderzoekje: Waar je oog op valt is belangrijk. Valt je oog steeds op rommel, chaos en wordt je negatief geprikkeld, dan is het belangrijk om dit te keren.
  2. Maak een lijst van positiviteit: stel jezelf de vraag: wat vind ik fijn, waar wordt ik blij van?
  3. Ga vervolgens zoeken waar je die positieve signalen kan opvangen, tijdens je rit naar je werk, of als je in je huis rond loopt of op kantoor.
  4. Daarna vergroot je deze signalen uit en ga je ze in je gedachten verankeren. Dat doe je zo: je hebt bijvoorbeeld een mooie vaas, zet deze op een leeg tafeltje, zodat hij in het oog springt. Buiten kan je bijvoorbeeld een mooie boom, een overweldigende muurschildering, een beeld of een mooie gevel als ankerpunt nemen (natuur of kunst werkt het beste). Verankeren doe je zo: vul jezelf met een positief gevoel. Kijk naar dat wat je gekozen hebt en haal een paar keer diep adem. Vul jezelf met dit positieve gevoel. (let op: je kan dit in gedachten doen! je hoeft de straat niet op om je ijkpunten te verankeren!)

Veel moeilijker dan dit is het niet! Heb jij ook van zulke ankerpunten? Ik ben benieuwd! Laat je reactie na in het veld hieronder!

Ben je nieuwsgierig naar hoe kleur en andere zintuigelijke prikkelingen je dagelijkse leven positief beïnvloeden? Download  HIER dan gauw de meditatie voor diepe gronding en start je helende kleurenreis nu!

Noot 1: De Blauwe Pauw is in 2016 gemaakt door Decofit en prijkt op de gevel van het Temporary Art Centre in Eindhoven.

Noot 2: De basis van bovenstaande oefening komt uit de Avatar® methode.

Over de schrijver
Als gecertificeerd holistisch natuurgeneeskundig en kunstzinnig therapeut helpt Margo je om ondanks trauma of chronische klachten je talenten te ontdekken en je volle potientieel te leven. Ze heeft naast haar boek: ‘In je kracht door kleur’ ook de erkende vakopleiding Healing Life Design ontwikkeld.