Wat je aandacht geeft, groeit
Wat je aandacht geeft, groeit

Afgelopen weekend gaf ik voor de eerste keer een dagtraining over Donker-Licht. Het is de eerste dimensie die ik beschrijf in mijn boek ‘In je kracht door kleur’. Twee weken daarvoor kwam bij mij al steeds het thema donker-licht in mijn bewustzijn. Polariteit of dualiteit zien we in alles. In de natuur in de vorm van dag en nacht, mannelijk en vrouwelijk.  In het wereldnieuws in de vorm van oorlog en vrede en ook in onszelf, we zijn soms vrolijk en soms helemaal niet. Op donker en licht ligt vaak een oordeel. Donker is slecht en licht is goed. Sommige mensen kunnen spoken zien, of hebben last van entiteiten, die zijn altijd zwart, nooit wit. Wanneer we tijdens een training focussen op donkere en lichte eigenschappen van onszelf, dan komen veel studenten erachter dat ze hun duistere eigenschap ook wel een lichte eigenschap vinden, als ze het van een bepaald perspectief bekijken. De ‘mind’ wordt geactiveerd om eerste indrukken af te zwakken en de feiten ‘mooi’ te maken…

Wanneer ik me verdiep in kleuren en alle facetten van een kleurgebied ga ontdekken, maak ik altijd een schilderij. Dit schilderij fungeert als bezegeling van de inwijding in die kleur. In mijn boek heb ik van alle kleuren schilderijen geplaatst, behalve van donker-licht. Ik had het schilderij simpelweg nog niet. Het is wel door mijn hoofd gegaan destijds, maar blijkbaar was het nog niet de tijd om deze bezegeling te maken. Echter in voorbereiding voor deze training en voor het maken van deze nieuwe site, had ik deze bezegeling nodig. Ik liep al een tijdje te tobben en te wikken en te wegen, dat ik toch maar eens dat schilderij moest gaan maken. Het schilderij moest er nu echt komen. Ik ontving aanwijzingen, in de vorm van bijzondere ontmoetingen, onder andere met Danka Husken van het mandala instituut. Zij weet als geen ander hoe je in kunstzinnige expressie licht-op-donker gebruikt. Ik ging in alle situaties het donker en licht thema herkennen. Totdat ik er niet meer omheen kon en ik de kwast wel moest pakken. Het resultaat zie je hiernaast.

De training was heel bijzonder. Een hele dag de focus op donker-licht. Voorheen maakte het donker me angstig en alert. Nu heb ik de angst om gezet in liefde. Ik ben door het maken van het schilderij heel erg gelukkig geworden. Ik had het gevoel de hele wereld aan te kunnen. In het schilderij zag ik verschillende spoken en anderen ontdekten er nog meer. Ik voelde dat ik helemaal klaar was voor de training en om mensen te begeleiden die het donker in de ogen gaan kijken. Kijk maar eens goed naar het schilderij, wat zie jij? Laat je reactie hieronder achter!

Over de schrijver
Als gecertificeerd holistisch natuurgeneeskundig en kunstzinnig therapeut helpt Margo je om ondanks trauma of chronische klachten je talenten te ontdekken en je volle potientieel te leven. Ze heeft naast haar boek: ‘In je kracht door kleur’ ook de erkende vakopleiding Healing Life Design ontwikkeld.