Kleur, wat kan je ermee?
Kleurpotloden regenboog Mandala tekenworkshop van Kleurgevoel

Kleur, wat kan je ermee?

Kleur is 'gebroken' licht

Kleur ontstaat wanneer licht op een prisma of op water schijnt. Het licht wordt hierdoor 'gebroken', je ziet de regenboog ontstaan. Dit is een bekend experiment wat voor het eerst is uitgevoerd door Isaac Newton. 

Wat we leren uit dit onderzoek is dat kleur een gespecialiseerd stukje van het licht is. Elke kleur heeft een eigen golflengte en daardoor een eigen vibratie. Het verschil in vibratie is te voelen en daardoor kunnen we een mening geven of we de kleur aangenaam of onaangenaam vinden.

Weerkaatsing van licht

Licht komt van de zon of van een door mensen gemaakte lichtbron. en weerkaatst op materie. Een gedeelte van de licht frequentie wordt geabsorbeerd door het materiaal waar het licht op schijnt. Het gedeelte wat niet wordt geabsorbeerd, wordt teruggekaatst en zien wij als kleur.

Is het een deeltje of is het een golf?

Dit zijn dus twee verschillende manieren waarop kleur ontstaan. Daarbij geldt: Licht is of een frequentie (golf) of een vibratie (deeltje).

Kleur bestaat niet

Door sommige psychologen wordt gezegd dat kleur niet bestaat, dat het een illusie is die ontstaat in ons brein. Als dat zo zou zijn, zou dat aan mijn werk niks af doen. Bij het helend werken met kleur en licht is het niet zo van belang waar kleur ontstaat, maar meer wat de boodschap is die wij ontvangen bij het zien van die kleur.

Meer over kleurenlicht vanuit een diepere energetische optiek lees je hier.

Helend werken met kleur

Bij het helend werken met kleur focussen we op de sensaties die ontstaan in ons lichaam die ons informatie geven over hoe het met ons gesteld. Het licht zet materie in beweging. Afhankelijk met welke golflengte licht -lees: kleur-, de materie in aanraking komt, gaat de materie mee trillen. Wanneer dit trillen harmonieus voelt, wordt de kleur geïnterpreteerd als 'fijn', of een 'mooie' kleur. Wanneer dit trillen disharmonisch voelt, wordt er gezegd: deze kleur is niet 'mooi'. 

Uitnodiging om te voelen

Het helend werken met kleur nodigt dus uit tot het goed gaan interpreteren van je gevoel en dit is de basis van de therapie en van de opleiding tot Healing Life Designer. Het heeft wat oefening nodig, zeker als je niet gewend bent om je gevoel te registreren en accepteren. Er zijn ook zoveel lagen in het interpreteren van je gevoel. 

Er zijn tal van manieren om beter in contact te komen met je gevoel. Je kan bijvoorbeeld iets creatiefs gaan doen. Je kan schilderen, met textiels werken of je huis met kleur gaan inrichten. Je kan buiten gaan speuren naar kleur of gaan bloemschikken.

Een hele toegankelijke manier is te gaan tekenen. Als je dit moeilijk vindt, of je vindt dat je niet kan tekenen, is het leuk om een workshop te gaan volgen, zoals de mandala workshops die ik regelmatig uitschrijf. Mocht je tegen fysieke of mentale problemen aanlopen dan kan tekentherapie je ondersteunen om zicht te krijgen op waar de oorzaken liggen. Door tekenen kan je zelfs door blokkades heen breken. 

In mijn praktijk Kleurgevoel werk ik volgens de methode van Healing Life Design en combineer ik biofotonen therapie van de Photonwave met tekentherapie, energiehealing, EFT-tapping (emotional freedom technique). Meer over kleurenlichttherapie lees je hier. We kijken holistisch naar waar je licht in je systeem schijnt en waar het niet kan stralen. We onderzoeken hoe je staat tegenover donker en tegenover licht. En we werken naar het verbinden van de uitersten. Zo worden je innerlijke kleuren krachtiger, ga je beter om met alle verschillende frequentie van het leven. Je hoogsensitiviteit wordt een kracht, je gevoeligheid je kompas. 

Door je te verbinden met kleur opent zich een nieuwe dimensie van je bestaan. Het helpt je om je plek volledig in te gaan nemen. Elke kleur heeft een eigen ontwikkelingsthema en daarmee kan je zelfonderzoek doen. Zo hebben vergrijsde kleuren een andere betekenis dan pastel kleuren. Hele zuivere en krachtige pigmenten doen weer iets anders met je.

De regenboog versus aardekleuren

De kleuren van licht doen iets anders met je dan de pigmenten van de aarde. Deze kleuren kan je door te mengen wel benaderen, maar in feite staan ze op zichzelf. Waar de kleuren van de regenboog je helpen om te expanderen en ruimte te voelen, helpen de pigmenten van de aarde je om je te verbinden met je fysieke lichaam en compact te worden. Ze nodigen je uit om helemaal bezit te nemen van jezelf. Dit kan een moeizaam en spannend proces zijn, zeker wanneer je trauma hebt ervaren in je jeugd. Het lichaam doet pijn en herinnert je aan oude dingen die je misschien liever wil vergeten. 

Door de juiste combinatie te maken van kleuren van licht met kleuren van materie kan je jezelf gaan helpen om je weer veilig en zeker te voelen in je lichaam. Afhankelijk van wat je mee maakte is het verstandig om een therapeut te zoeken die je kan ondersteunen in je proces van incarnatie in dit leven. Zodat je je volle potentie kan gaan leven, niet ondanks, maar dankzij je klachten en je trauma. Om de kleuren van licht en de kleuren van de aarde te gaan voelen, kan je via deze link de gratis meditatie voor diepe gronding downloaden. Download hem hier.

Wil je weten of de kleurenlicht therapie en de Healing Life Design ontwikkeld door Margo Ruiter iets voor jou kan betekenen, of wil je leren om ook op een diepere helende laag met kleurenenergie te werken met jouw klanten? Neem dan vrijblijvend contact op via dit contactformulier.

Reactie plaatsen