arrow_drop_up arrow_drop_down
16 januari 2017 

Is blauwe maandag echt zo deprimerend?

Het is vandaag Blauwe Maandag! Ook wel bekend in de media als depri-maandag. Het is een naam, gegeven aan een datum voor de zogenaamd deprimerendste dag van het jaar, in 2017 is dat op maandag 16 januari.

De vader van ‘blauwe maandag’ is de Britse psycholoog Cliff Arnall. Hij bedacht in 2005 een, naar zijn zeggen, wetenschappelijk verantwoorde formule waaruit zou blijken dat de maandag van de laatste volle week van januari de dag is waarop de meeste mensen zich treurig, neerslachtig of weemoedig voelen.[1] Dit zou te maken hebben met het feit dat goede voornemens mislukt zijn en de vakanties ver weg lijken. Daarnaast zijn de dagen nog donker en is de maandag voor veel mensen de eerste dag van de werkweek. Arnall werd in academische kringen overladen met kritiek, maar desondanks wijdden veel grote kranten en andere media jaarlijks kritiekloos aandacht aan het fenomeen. (bron: Wikipedia https://nl.wikipedia.org/wiki/Blue_Monday

Herken je dit gevoel in deze periode van het jaar, of specifiek op deze dag?

Je kan je best eens neerslachtig, verdrietig of stuurloos voelen. Dat is volkomen menselijk. Het is alleen niet fijn als dat vaak of meestal het geval is. Wanneer de neerslachtigheid de overhand neemt, beland je in een depressie waar je moeilijk op eigen kracht uit kan komen. Kleur kan je helpen veerkrachtiger te worden in je emoties. Wanneer je je neerslachtig voelt, kan kleur je helpen de positieve kant te zien. Wanneer je depressief bent en in een donker gat bent beland, kan het kleurenlicht van de Photon Wave je direct een boost geven, waardoor je het licht zelf weer kan waarnemen en je uit je depressie komt. Wanneer jij de sombere gedachten laat overheersen dat het nog zo lang duurt voordat je weer vakantie hebt, kan kleur je helpen te focussen en weer te genieten van je dagelijkse activiteiten en meer energie te halen uit de tijd dat je rust hebt.

Wellicht lukt het je niet je voornemens vol te houden. Of heb je je voornemen genomen onder druk van wat anderen goed vinden voor jou. Mijn stelling is: wanneer jij je voornemen maakt vanuit je eigen beweging, wetend dat het volbrengen van dit voornemen heel belangrijk is voor jouw ontwikkeling, dan ondervind je vast soms moeilijke periodes, maar zal je niet snel de handdoek in de ring gooien.

Waar kleur je voornamelijk mee helpt is je liefdevol ondersteunen op het pad wat je volgt. Je inspiratie en leermomenten aanreiken op het juiste moment. Het is aan jou of je iets met deze inspiratie of leermomenten wil doen.

De kleur blauw komt in vele tinten en gradaties. We hebben er ook verschillende woorden voor: koningsblauw, indigo, zeeblauw zijn bijvoorbeeld verschillende kleuren die ik bespreek in mijn boek: ‘In je kracht door kleur’. Deze drie genoemde kleuren blauw hebben ook verschillende thema’s. Zo heeft koningsblauw het spreken van je eigen waarheid. Indigo heeft het helder waarnemen en oprecht zijn en Turquoise gaat over creativiteit. De kleuren resoneren allemaal op klank en ritme. Ritme wordt in de kleurenpsychologie vaak uitgelegd als structuur.

Alle drie de kleuren blauw kan je dus goed helpen om inzicht te krijgen in de deprimerende aspecten waar de ‘blauwe maandag’ voor staat. Los van ‘blauwe maandag’ is het interessant om contact met de kleur blauw te maken en te kijken wat blauw doet voor jou. Dat kan bijvoorbeeld door de volgende oefening te doen.

Vertel mij je inzichten hieronder in het reactieveld. Als dank hiervoor krijg je extra korting op de Kleurenbeleefdag voor een persoon!

Merk je dat je meer ondersteuning wilt bij de kleur blauw? Alleen vandaag (tot 12.00 vannacht is de blauwe thee in de aanbieding*! Klik hier om direct naar de winkel te gaan!

Oefening:                                                                                                                                                        Kijk eens om je heen, heb je de kleur blauw in je omgeving? Welke tint is dit en wat vind je van deze kleur? Vervolgens doe je je ogen dicht en stel je jezelf de kleur blauw voor. Dat hoeft niet de kleur te zijn die je zojuist zag. Gebruik je intuïtie en laat JOUW kleur blauw verschijnen voor je geestesoog. Misschien zie je helemaal niks. Als je jezelf iets voorstelt dan heb je er wel een gevoel bij, of een idee. Maak de kleur, het gevoel of het idee groter en ga er helemaal in zitten. Wat doet deze kleur met jou? Maak vervolgens de kleur weer kleiner, totdat hij verdwijnt. Je kan nu je ogen weer openmaken. Beschrijf wat je ervaart.

Misschien hou je niet van de kleur blauw, maar vind je dit wel een fijn gevoel…Dat zou zomaar kunnen! Of misschien vind je de kleur blauw altijd heel mooi, maar vind je deze oefening onaangenaam. Laat je verrassen door je intuïtie en ontdek op deze manier waarmee deze kleur jou kan helpen! De drie thema’s kunnen je sowieso van dienst zijn bij het volbrengen je goede voornemens!

Wat heb je ervaren, wat heb je gedacht? Schrijf een reactie hieronder in het reactieveld en ontvang een bon voor 10% op de Kleurenbeleefdag voor een persoon van 19 februari aanstaande.

Tijdens de Kleurenbeleefdag ontdek je de ongeziene kracht van kleur. Je ontdekt hoe je inspiratie kan ontvangen en hoe je de leermomenten kan interpreteren die je door middel van kleur aangereikt krijgt. Ik neem je graag mee op een onvergetelijke kleurenreis! Dus vul je reactie hieronder in en je krijgt een extra korting op de ticketprijs! Klik hier voor meer informatie over de Kleurenbeleefdag.

 

Over de schrijver
Reactie plaatsen